Evrim Ağacı ve Türk Evinin Evrimi

Son yazımdan bu yana 9 aydan fazla geçmiş. Konunun önemli iki konusu olan Ölçek: Oda ve Ölçek: Obje başlıklarını bloga geçiremedim malesef. Almanya’daki master süreci düşündüğümüzden daha çok meşgul etti bizi. O yüzden bu alt konular için belgeseli izlemenizi tavsiye ediyorum :) Kaynak olarak daha önce paylaştığım kitaplar ve makaleler dışında bir kaynak yok zaten.

Bu süreçte birçok şey oldu.

İlk olarak videomuz Evrim Ağacı platformları üzerinden paylaşılacak! Aslında bu konu yaklaşık 1 sene öncesine dayanıyor fakat bugün kesinliğe kavuşturduk o yüzden anca yazabiliyorum. Zaten ilgiyle takip ettiğimiz bir platformun videomuzu paylaşmayı kabul etmesi bizi oldukça sevindirdi. Biz de bu sayede kendilerinin geniş takipçi kitlesine hitap edebilmiş olacağız. Çağrı Mert Bakırcı ile olan iletişimimiz birkaç sene öncesine dayanıyor. Bu süreçte de destekçimiz oldu sağolsun.

Bu kararımızın iki nedeni var. Birincisi en başından beri maddi destek olmadan süreci yürüttüğümüz için eşe dosta yardım talebinde bulunmak işin bir parçası oldu. Örneğin dış seste Ege, İngilizce çeviri de Melis Özge, intro kısmındaki animasyonda Tunç’un parmağı var. Her ne kadar profesyonel destek olmadan hayal ettiğimiz kalitede sonuçlandıramasak da, tüm bunlar video ile duygusal bir bağ kurmamıza yarıyor. Bu yüzden belgeselimizi yıllar sonra çok güzel hatırlayacağımızdan eminim. Evrim Ağacı da bu eş dost desteğinden birisi aslında. Onlar olmadan bizim bu kadar kendimizi duyurabilmemiz imkansızdı.

İkinci nedeni ise planlarımızda mimarlık hakkında yazılar yazmak bulunuyor. Fakat bunu sadece mimarlıkla ilgilenen insanların girdiği platformlarda yapmaktansa geniş çaplı alanlarda yapmak istiyoruz. Türkiye’de mimarlık sohbetleri gayet de kaliteli yapılıyor aslında, biz yeni bir soluk getireceğiz iddaasında değiliz. Fakat eğer ki mimarlığın halk arasında bilinçli bir şekilde tartışılan bir hale gelmesini istiyorsak güvenli alanlardan çıkılması gerektiğini düşünüyoruz Bilge ile ikimiz. Evrim Ağacı’nın mimarlık sekmesini zenginleştirmek de bu planımızın bir parçası. O yüzden Evrim Ağacı belgeselimiz umarım yalnızca bir başlangıç olur.

Bir diğer haberimiz Evrim Ağacı kararından sonra ismimizi “Türk Evinin Evrimi” olarak belirlemek oldu. Ride Revived aslında gezi videoları serisine uygun seçilmiş bir başlıktı ve tek bölümlük belgesel kararından sonra biraz huzursuzluk hissettiğimiz bir başlıktı. Bu yüzden hem derdimizi direkt anlatan hem de Evrim Ağacı’nın konseptine uygun olan bu başlık üzerinde anlaştık. Çok da güzel oldu bence.

İşin sonunda bu belgesel şöyle görülsün istiyoruz; Türk Evi konusu içine daldıktan sonra anladık ki zemini çok zengin bir konu. Bu topraklarda mimarlık yok demeden önce bir kere daha düşünmek gerekiyor. Bu yüzden Türk Evi konusuna merak salan herhangi bir kişinin paketlenmiş bir şekilde tüketebileceği bir içerik olmasını amaçladık. Elbette sinematografik, işitsel, kurgusal açıdan eksikleri olabilir. (Tüm eleştirileri blogun Bize Ulaşın kısmından bize iletebilirsiniz.) Fakat blogun en başında da söylediğimiz gibi biz bir konuyu merak ettik. Bu merakımızı gidermek için şehir değiştirdik, kendi imkanlarımızla öğrenmeye çalıştık. Ve bunu size tüm şeffaflığıyla aktarmaya gayret ettik. Umarız beğenirsiniz. Başka projelerde görüşmek üzere!

Mete & Bilge

Yorum bırakın