Bölüm – 1 | Köken

İlk bölümde araştırma yapmak istediğimiz türk evi kavramının nerelerden eklemlenerek bugüne ulaştığını çözümlemeye çalışacağız. Geçtiğimiz günlerde Bilge ile oturup bir kurgu çıkarmaya çalıştık. Yukarıda gördüğünüz gibi kafamız gayet dağınık. Ancak buraya da yazıyorum ki daha düzenli bir kayıt olsun.

Başlangıç çok önemli. Çünkü 6 bölümlük bir serinin kalitesini, izlenebilirliğini, sıkıcı olmama durumunu 1-2 dakikada verdik verdik. Aksi halde sürekli izleyici kitlesini kaybederiz. (Tamam izleyici sayısı kasmıyoruz dedik ama o kadar da değil)  O yüzden nasıl becereceğiz bilmiyorum ama bu bölümde şu hissiyatları izleyiciye geçirebilmemiz lazım; “Türk evi diye bilinen kavrama aslında çok uzak olduğumuzu”, “mevcut düzende oldukça tanımsız bir çevrede yaşadığımızı”, “yeni Osmanlı ve Selçuklu mimarisi adı altında mimari tarihimizin yanlış anlatıldığını  ve özellikle bunun içerisinde yetişmiş yeni kuşağın aksi durumu düşünebilecek bir algısı olmadığını” gibi gibi..

Baya sanatsal kısa film edasıyla ağır çekim ve rastgele şehir-sokak perspektifleri peşi sıra gelecek. Bu sekansları birbirine bağlamak için sokakta yürüyen bir motosikletçiyi arkasından göreceğiz. Bu noktada dış sesin kendinden emin cümlelerle izleyiciyi düşüncelere teşvik etmesi gerekiyor. Bu arada dış ses konusunda bizim Ege’ye teklif sunacağız. Kabul ederse onun o metalci sesiyle heyecanlı birşeyler çıkabilir. Belki böğürttürürüz de hem ;)

Ardından “biz de bu konuyu ele almak için yola çıkıyoruz” gibi bir cümleden sonra “tek sesli ve ritimsiz” bir müzik eşliğinde motosiklet sahnesi başlıyor. Burada bir arabaya ihtiyaç duyacağız giderken profilden görünen motosikletin kadrajın ortasında sabit durabilmesi lazım.  Bu esnada tepelerinde RIDE REVIVED yazısı belirecek. Ardından şu an nasıl olacağını bilmediğim bir yöntemle tüm ekran kararacak ve motosiklet çizgisel olarak ekranda kalacak. Yol bir timeline’a dönüşecek ve hızla geçmişe doğru uçuşa geçeceğiz. Buradan sonrası bol bol infografik, 2D/3D animasyon ile geçecek. Bu animatif parçalar 6 bölüm boyunca sık sık belirecek. İlk durağımız tarih öncesi çağlardan Neolitik Çağ. Burada biraz arkeolojik bilgilendirme de yapmak istiyoruz. Motorla gidebileceğimiz yerler Çatalhöyük  (neolitik) ve Beycesultan (kalkolitik) olabilir. Göbeklitepe (neolitik) daha eski olmasına rağmen sponsorsuz benzin paramızın dayanabileceğini sanmıyorum :) Fakat burada vurgulamamız gerekenler insanlık tarihinde ilk yerleşik yaşam izlerinin bu topraklarda olması ve daha sonra öğreneceğimiz gibi geleneksel türk mimarisinde bile hala benzer özellikler taşıması.

Ardından animasyonların da desteğiyle ev kavramının yalnızca 1 parametreden etkilenmediğini birçok değişkenin harmanladığı bir bileşim olduğunu izleyiciye aktarıyoruz ve buradan “türklerin göçebe kültürü” konusuna giriş yapıyoruz. Burada timeline bizim omurgamız olduğu için tekrar ona dönüyoruz ve zamanda ileriye yani 469-1071 arası Anadolu öncesi Türk tarihine odaklanıyoruz ve bu zaman dilimini harita üzerine yerleştiriyoruz. Burada oldukça geniş çaplı olarak “yurt” veya “otağ” olarak da bilinen “türk çadırı” kavramını ele alacağız. Çadırın iç yerleşimi  Türk hayatlı evi ile oldukça benzer özellikler barındırdığı için bu çadırı modelleyip animasyon üzerinde anlatmamız gerekiyor. Aynı şekilde etimolojik olarak otağ ve oda geçişini çadırdan  türk hayatlı evine geçiş ile bağdaştıracağız.

Son olarak parametrelerden bir diğeri olan “yerel malzeme” konusuna değinmek istiyoruz. Anadolunun her bölgesinde kolay bulunan malzeme ne ise mimarisine yansımış fakat türk hayatlı evinin temel özellikleri bu süre zarfında sabit kalabilmiş.

Tüm bunları bir tarihçi gibi değil de araştırırken öğrendiklerimizi aktarıyormuşçasına anlatmamız lazım. Bilimsel bir bilgi kaynağı sorumluluğu altına girmemiz çok saçma olurdu. Bölümü kapatırken diğer bölümlerin başlıklarına ve her bölümde daha detay ölçeklere indiğimize değiniriz ve yallah.

Bu yazıda daha sonra düzenleme ve eklemeler yapabilirim. O yüzden siz bu yazıyı okurken sonradan eklediklerimi italik olarak ayırt edebilirsiniz.

Tabi ki sonradan hiçbir bok eklemedim…

Yorum bırakın